MEDICINSKE
USLUGE

HIRURGIJA

MALE HIRURŠKE INTERVENCIJE

Po definiciji, mala hirurška intervencija podrazumjeva hiruršku operaciju koja se radi u lokalnoj anesteziji ili kratkotrajnoj opštoj anesteziji. U nastavku su opisane neke od najčešćih tipova malih hirurških intervencija.

MALE HIRURŠKE INTERVENCIJE: Urasli nokat (Unguis incarnates)

OPIS BOLESTI: Urasli nokat se najčešće javlja na palčevima stopala. Najčešći razlozi su neadektavna -tjesna obuća i pogrešna njega noktiju - nepravilno rezanje.

PRIPREMA: Ukoliko postoji akutna upala okolnog tkiva, potrebno je upalni proces tretirati antibioticima per os i lokalnim prevojima.

PROCEDURA: Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji, odstranjuje se urasla bočna ivica nokatne ploče sve do korijena nokta kao i oštećeno tkivo. Ponekad je potrebno odstraniti cijelu nokatnu ploču. Odluku o tome donosi hirurg nakon pregleda. Intervencija je komforna za pacijenta, traje do 20- 25 min.

MALE HIRURŠKE INTERVENCIJE: Pilonidalna cista (Sinus Pylonidalis)

OPIS BOLESTI: Pilonidalna cista je hronična infekcija kože i potkožnog tkiva koja se pojavljuje na pregibu između sjedalnih mišića. Najčešće se nalazi na oko 2-3 cm iznad čmara i širi se naviše i prema stranama. Posledica je upalnog procesa korjen dlačica koje se ubadaju u meku kože tog dijela tijela. Češće se javlja kod muškaraca, kod gojaznih i kod pojačano dlakavih muškaraca. Najčešće se se prvo javi bol i otok gornjeg dijela opisane regije ili curenje tečnosti i gnoja kroz jedan sićušan otvor na mjestu upale.

INDIKACIJE: Akutni abces zahtijeva hitnu hiruršku intervenciju. Hronični abces stvara hroničan bol I nelagodu, smetnje pri dužem sjedenju te se i on treba hirurški zbrinuti.

PRIPREMA: Nema posebne pripreme za ovu inetervenciju. Dijagnoza se utvrđuje pregledom ljekara. Operiše se u lokalnoj anesteziji ili u kratkotrajnoj opštoj anesteziji. Prije intervencije se uradi internistički pregled, ekg, osnovne biohemijskohematološke analize krvi i urina (kks, se, glikemija, urin).

PROCEDURA: Akutni abces se zbrinjava incizijom i pražnjenjem gnojne kolekcije uz ispiranje i drenažu. Hronični abces se zbrinjava iscjecanjem oboljelog mjesta koje se ostavlja da spontano zaraste (traje duže, veći broj previjanja ali manja mogucnost recidiva) ili se rana definitivno ušije (postoperativni period kraći).

PERIOD OPORAVKA: Pacijent nakon intervencije ide kući a dolazi na previjanje svaki dan u toku narednih 5 dana.

MALE HIRURŠKE INTERVENCIJE: Ruptura Ahilove tetive

OPIS: Povreda nastaje najčešće indirektnim djelovanjem sile. Tom prilikom, na već napregnutu tetivu djeluje jaka sila (npr. pri sprintanju, naglom skoku ili doskoku) ili nakon dužeg mirovanja, sjedenja u automobilu kada se napravi nagli pokret. Dijagnoza se postavlja ljekarskim pregledom i ultrazvučnim pregledom.

PROCEDURA: Ruptura se zbrinjava najčešće hirurški, klasičnim operatrivnim pristupom ili novim tehnikama kao što je transkutano ušivanje tetive. Prednost transkutane metode je što se ne pravi rez i ne otvara se koža već se ušivanjem sa spoljašnje strane rubovi tetive spajaju i primiču. Nakon operativnog dijela noga se imobiliše gipsom. Period oporavka je nešto kraći kod transkutane metode, ali načelno traje 4-6 sedmica. Osim hirurškog zbrinjavanja, ruptura se može zbrinuti i neoperativno, stravljanjm gipsane imobilizacije u takozvani “equina” položaj.

MALE HIRURŠKE INTERVENCIJE: Cirkumcizija (obrezivanje)

OPIS: Cirkumcizija je hirurška tehnika odstranjivanja prepucijama koja se radi kod pacijenata s fimozom. Fimoza je suženje kožice penisa (prepucija) zbog čega se ne može prevući preko glansa.

INDIKACIJE: Kod djece starije od 3-4 godine kada se kožica penisa ne može ili se otežano prevlači preko glansa penisa. Kod odraslih kod kojih se često javlja balanitis i balanopostitis i urinarne infekcije zbog prepucijuma koji prekriva glans penisa.

PROCEDURA: Intervencija se obavlja u ambulatnim uslovima, u lokalnoj anesteziji i komfona je za pacijenta.

Pratite nas na našoj Facebook stranici!