centar

Bekerova cista

Bekerova cista (poplitealna cista) je promjena koja se nalazi u zatkoljenoj jami. To je sinovijala cista ( sinovija je tanak omotač oko zgloba ), nastaje distenzijom burze mišića gastroknemijusa. Burza je prostor izmedju mišića i okolnih struktura, ispunjen tjelesnim tečnostima. Burzu formiraju omotnice mišića i ligamenata. Uloga burze je smanjena trenja koje nastaje pokretima mišića. Naprezanjima mišića I zglobova ili udarom dolazi do upale burze – burzitisa.

Kako nastaje Bekerova cista

Ciste najčešće nastaje kod intenzivnim i učestalim pomjeranjem tetive preko burze. Tako učestali pokreti trenjem pravociraju nastanak ciste . To se javlja kod onih osoba koje učestalo ponavljaju iste pokrete, kao što je to kod tenisera, trkača, kod čistačica, zidara i nekih drugih profesija Ciste takodje mogu sekundarno nastati kod osteoartritisa, reumatoidnog i psorijaznog artritisa, sinovitisa i sličnih oboljenja.

Klinička slika

Najčešći simptomi i znaci su otok u zatkoljenoj jami, jaki bolovi, nakupljanje tečnosti, tromboflebitis, čuje se "klik" pri pokretima, otežani su pokreti koljena.

Dijagnoza Bekerove ciste

Za dijagnostiku, osim anamneze i kliničkog pregleda, najčešće se koristi ultrazvuk koljena i rtg pregled koljena.

Liječenje

Mirovanje i pošteda od fizičkih aktivnosti sa hladnim oblozima na zatkoljenu jamu.. U svrhu liječenja se upotrebljava i veliki broj metoda fizikalne terapije, od elektroterapije, magneta, lasera, pa sve do ultrazvuka. Lekovi se rijetko koriste ukoliko nema drugih oboljenja zglobova. Punkcija je česta procedura, a sastoji se od ulaska iglom u područje ciste, zatim izvlačenja tečnosti špricem i sve to pod kontrolom ultrazvuka. Preporučuje se elastični povez kako bi se povećao pritisak u otečenom području, a time i poboljšala resorpcija otoka. Ukoliko sve te mjere ne daju dobar rezultat može se primjeniti i hirurško odstranjivanje kompletne ciste.

Pratite nas na našoj Facebook stranici!