centar

Spondiloza

Spondiloza je degenerativno oboljenje kičmenog stuba kao rezultat dužeg degenerativnog procesa sa hipertrofičnim promjenama, promjenama na krskavičavom dijelu , stvaranjem osteofita (koštani trnovi) koji mogu da prominirajuu u kičmeni kanal i dovesti do degenerativnih promjena na kičmenoj moždini.

Uzroci nastanka

Spondiloza nastaje svakodnevnim „trošenjem“ kičmenog stuba načinom života i rada. Dugo sjedenje u prinudnom položaju za stolom, uz knjige i kompjutere, u automobilima i na radnim mestima svakako je jedan od glavnih uzročnika.Zbog toga nastaju promjene na koštanom dijelu- pršljenovima koji se „ troše“, stvaraju se koštani trnovi na krajevima koji pritiskaju korjene živaca koji izlaze iz kičmene moždine. Isto tako nastaju promene na diskovima koji postaju neelastični, tvrdi, pucaju prstenovi koji ih okružuju i javljaju se izbočenja, to jest oni „iskaču“ i pritiskaju okolne strukture, u prvom redu korjene živaca. Povrede, kičmenog stuba, prinudan položaj pri radu na različitim radnim mjestima, nasledni faktori, nedovoljna fizička aktivnost i hodanje su takodje faktori rizika za degenerativne promjene na kičmenom stubu.

Klinička slika

Cervikalna ( vratna ) spondiloza - simptomatologija se obično javlja postepeno. Bolovi se mogu javiti u vratu, ramenu i ruci. Često postoje parestezije ( osećaj u vidu mravinjanja ) u odgovarajućem dermatomu (deo kože koji je inervisan zahvaćenim nervom). Hipestezija i hipalgezija (smanjeni osećaji za dodir i bol ) su rijedji simptomi. Mogu se javiti mišićna hipotonija, hipotrofija, rijetko fascikulacije (trzajevi) kao i sniženje mišićnih refleksa. Ovaj stanje je poznato kao cervikobrahijalni sindrom.

Lumbalna ( ledjna ) spondiloza – pacijenta daje podatke o nastupu bolova u lumbalnom delu kičme (lumbago), i to obično posle naprezanja. Aktuelni bol je lokalizovan u istom predijelu i širi se ka zglobu kuka, niz potkoljenicu i list noge sve do prstiju. Parestezije (izmenjeni osjećaj, osjećaj mravinjanja), nekad i hipestezija (smanjen osećaj za dodir) u palcu noge govore da je u pitanju lezija korjena L5, odnosno oštećenje diskusa između četvrtog i petog lumbalnog pršljena. Pokretljivost ovog dijela kičme je ograničena, naročito unazad. Može se javiti i hipotonija mišića, npr.glutealnih a nekada i mišića cijele noge.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, rendgenskog snimka, CT - a (kompjuterizovana tomografija) ili MR - a ( magnetna rezonanca) kičme i EMNG (elektromijelografija).

Liječenje

Može biti konzervativno i hirurško. Konzervativno lečenje sastoji se u smirivanju akutnih pogoršanja i preventivi daljih oštećenja. Prvo se postiže analgeticima i imobilizacijom. Preventiva se sastoji iz fizikalne terapije, izbegavanja trauma i povremenog nošenja okovratnika. Teba praktikovati spavanje na jastuku koji obezbeđuje položaj vrata i glave u osovini sa kičmenim stubom. Hirurška terapija se svodi na razne tehnike i pristupe oslobađanja pritiska na korene živaca ili kičmenu moždinu. Sprovodi se onda kada konzervativna terapija nema rezultata i kada nastupa pogoršanje bolesti kao što su slabost ruke ili noge, smetnje mokrenja i defekacije, intenzivni bolovi itd.

Pratite nas na našoj Facebook stranici!