centar

Osnovno o karcinomu pluća

Najčešći simptomi koji se javljaju kod bolesnika s rakom pluća su kašalj, otežano disanje, iskašljavanje krvi, ponekad bol u sredogrudju, opšta slabost, pospanost, gubitak apetita i tjelesne težine. Ovi se simptomi obično javljaju dosta kasno i često se pripisuju nekim manje ozbiljnim stanjima. Karcinom pluća ima sklonost da metastazira , kada se bolest proširi izvan pluća, u okolne ili udaljene organe. Ukoliko bolest metastazira, javljaju se dodatni simptomi karakteristični za zahvaćenost određenog organa (otežano gutanje, promuklost, bol u kostima, neurološki poremećaji).

Određeni dio bolesnika u trenutku dijagnoze nema nikakvih simptoma pa se bolest otkriva slučajno, RTG snimkom srca i pluća koja se radi iz drugih razloga. Učestalost plućnih simptoma u bolesnika s rakom pluća:

Kasna pojava simptoma i visoka smrtnost potiču ljekare i naučnike na traženje jednostavnih testova koji bi omogućili screening (odabir) široke populacije na rak pluća.. Najčešće i do sada najpuzadaniji testovi su rentgenski snimak pluća, bronhoskopija a zatim i CT skener pluća.

Preporučujemo da se uvjek uradi rentgenski snimak pluća u slučaju kašlja koji traje duže od 15 dana.

Pratite nas na našoj Facebook stranici!