centar

Osnovno o karcinomu debelog crijeva

Rak debelog crijeva je česta maligna bolest. Muškarci češće obolijevaju. Bolest se najčešće otkriva nakon 50 godine starosti. Statistika pokazuje da se u protekloj deceniji bolest počinje javljati i u ranijim godinama.

Preventivnim pregledima i dijagnostičkim testovima može se otkriti u ranoj fazi kada je moguće potpuno izlječenje. Testovi koji se koriste za rano otkrivanje karcinoma debelig crijeva su:

- test stolice na oklutno krvrarenje;

- osnovna krvna slika;

- irigoskopija;

- irigografija;

- ultrazvučni pregled abdomena;

Nažalost, većina oboljelih javlja se ljekaru tek kada bolest počinje stvarati simptome poput smetnji u pražnjenju crijeva (prolivi, zatvor) krvi u stolici ili gubitka na težini. Važan znak za , postavljanje sumnje na karcinom debelog crijeva uz postojanje ostalih simptoma je poajava anemije u krvnoj slici.

RANO OTKRIVANJE KARCINOMA DEBELOG CRIJEVA

U Poliklnici Filipović putem programa za rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva , radimo sljedeće preglede kojima redovno pratimo zdravlje pacijenta:

1. Pregled stolice na okultno krvarenje jednom godišnje nakon 40te god života

2. Pregled abdomena ultrazvukom jednom godišnje nakon 40te god života

3. Osnovni nalazi krvi I tumor marker : kks, se , CA 19/9, CEA

4. Irigografija ili kolonoskopija zavisno od procjene ljekara.

Hirurški je zahvat osnovna metoda liječenja raka debelog crijeva, a njegova uspješnost zavisi o veličini i proširenosti tumora. Pored hirurškog liječenja, zavisno o stadijumu bolesti i lokalizaciji raka debelog crijeva, može se provesti zračenje ili sistemska terapija koja uključuje primjenu citotoksičnih lijekova (hemoterapije) i bioloških lijekova koji svojim ciljanim djelovanjem na tumorsku ćeliju značajno poboljšavaju ishod liječenja.

ŠTO TREBA ZNATI O KARCINOMU DEBELOG CRIJEVA? - doc dr Brigita Smolović, internista-gastroenterohepatolog

Pratite nas na našoj Facebook stranici!