centar

Osnovno o karcinomu prostate

Prostata je organ odnosno žlijezda kod muškaraca koja se nalazi u maloj karlici, na bazi ili vratu mokraćne bešike . Glavna funkcija prostate je proizvodnja nekih od materija koje se nalaze u normalnom sjemenu kao što su minerali i šećer. Sjeme je tečnost koja prenosi spermu kako bi se omogućila reprodukcija. Jedna od funkcija prostate je i kontrola mokrenja koja se odvija direktnim pritiskom na gornji dio uretre koji prostata okružuje. Čovjek može dobro funkcionisati i bez svoje prostate.

U mladog muškarca, normalna prostata je veličine oraha ( < 30g). Tokom normalnog starenja žlijezda obično raste i postaje velika. Ovo hormonski uslovljeno i sa starenjem povezano povećanje prostate naziva se benigna hiperplazija prostate (BHP) i nije povezana s rakom prostate. I benigna hiperplazija prostate (BHP) i rak prostate, međutim, mogu uzrokovati slične probleme kod starijih muškaraca. Na primjer, povećana prostata može stisnuti uretru što utiče na izlaz urina iz mokraćne bešike ili uretre, a to dovodi do poteškoća s mokrenjem. Simptomi koji se javljaju obično uključuju usporavanje toka mokraće i češće mokrenje, posebno noću. Pojava ovih simptoma zahtijeva pregled i savjet od urologa ili izabranog ljekara.

Tumor prostate najčešće raste polako i dugi niz godina ostaje ograničen na žlijezdu. Tokom tog vremena, tumor stvara malo ili nimalo simptoma i znakova.

Kako rak prostate u svom rastu napreduje, povećava se mogućnost njegovog širenja van prostate u okolna tkiva (lokalno širenje). Osim toga, rak se može metastazirati to jest širiti se u udaljene organe . Najčešća mjesta metastaza raka prostate su kosti, pluća i jetra.

Zbog svega gore navedenog preporučuju se preventivni to jest skrinig pregledi prostate (nakon 40te godine života):

- Manuelni, digitalni pregled prostate

- PSA test (prostata specifičnog antigena), koji se otpušta iz prostate u krv (nakon 40 te godine života)

- Ultrazvučni pregled prostate

- na slici: digitorektalni pregled i rak prostate

Pratite nas na našoj Facebook stranici!